RIB BÅT -Er dette båten for deg?

RIB er nå det raskest voksende segmentet i det Europeiske fritidsbåtmarkedet, og blir i tillegg mer og mer brukt av politi, redningstjeneste og marine.

Hvorfor RIB?

Rigid Inflatable Boats er en båt med et fast skrog omgitt av luftfylte pontonger. Dette gir et lavt tyngdepunkt som gir en perfekt mulighet å benytte skarpe V-skrog for gode sjøegenskaper. Dette betyr at du kan ha det gøy i en RIB i all slags vær! Den vil i tillegg være helt stabil når den ligger stille.  En RIB er svært robust og oppleves enkel å håndtere i tillegg til at den er ferdig fendret. Terskelen for noen å kjøre en båt i ulike situasjoner oppleves dermed langt lavere med en RIB. Lettere vekt betyr også at de krever mindre motorisering enn en konvensjonell båt i samme størrelse. Dette er den mest allsidige båten for til de fleste sports og fritidsaktiviteter.

Hvorfor ikke RIB?

Ulempen med en RIB er at pontongene stjeler dekksplass og dermed begrenser båtenes innredning. Dette kan gå utover komfortable sitte og solplasser for passasjerene. Mange RIBer har også mer begrenset oppbevaringsplass og stuverom. Er du en aktiv sportsfisker er neppe en RIB noe for deg.

Byggemetoder RIB:

Image result for orca hypalon
De fleste RIBer bruker glassfiber skrog (GRP). Skrogdesignet er selvfølgelig det overordnet viktigste for å kunne gi gode farts – og kjøreegenskaper. Det er selvfølgelig også kritisk at dette er solid bygget for å tåle harde påkjenninger over mange års bruk

Pontongene limes enten direkte i skroget, eller monteres i en skinneløsning. Dette har normalt ingen betydning for holdbarheten.  De rimeligere RIBer har pontonger i PVC grunnet lavere produksjonskostnader, men disse har kortere levetid. (opp til 10 år) De er mer sårbare for skader, kjemikalier (f. eks bensin), UV stråling, og kraftigere vaskemidler.  Et mer robust alternativ, men også mer kostbart er Hypalon-Neopren. Hypalon er syntetisk gummiblanding som lagvis produseres med Neopren. Dette gir en langt mer motstandsdyktig og solid pongtong som kan ha en levetid på minst 20-30 år.

Image result for orca hypalon